Változás- bízzunk benne, vagy ne?

2018.10.01

Reménykedjünk, bízzunk a változásban? Vagy inkább maradjunk  csak realisták?                  Összetett kérdés! 

A változás jó, kívánatos, de nagyon becsapós dolog. 

"Merj változtatni!" , "Higgy benne!", "Változtass, hogy boldog légy!" - Csak néhány, a változást sürgető, biztató közismert mondatok közül. Bíztatnak, bátorítanak, noszogatnak bennünket, mert hogy a változás alapvetően ismeretlen, új dolgot hoz, ami gyakran félelmetes, és mint ilyet, szeretnénk elkerülni...

Megváltozik? Bízzunk benne?
Megváltozik? Bízzunk benne?

Nincs ezzel másként a párunk sem, őt legalább annyira kétségekkel töltheti el a változás, és az azzal járó bizonytalanság.

Mégis, sokszor valóban arra van szükség, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a megismertből, és merjünk változtatni.

Hinni a változásban, hogy lehetséges, ez fontos! Csak az nem mindegy, hogy milyen változásban bízunk, és reménykedünk.

Amikor nem szabad a változásra építeni

Vannak olyan helyzetek, amikor nagyon szeretnénk bízni a változásban, ráhagyatkozunk, pedig súlyos hiba!

Tipikusan ilyen helyzet, amikor egy olyan kapcsolatba megyünk bele, amikor a párunknak tisztán látható egy olyan motívuma, amit épp ésszel nem tartunk vállalhatónak, de nagyon szeretnénk megállapodni, ezért bízunk a változásában. Abban, hogy majd megváltozik.

"Igaz, hogy erősen iszik, de majd a kedvemért leteszi az üveget","Igaz, hogy minden párját megcsalta, de majd hozzám hű lesz"," Igaz, hogy évek óta nincs munkája, és nem is töri érte magát, de majd az én kedvemért megváltozik"...

Nekem meggyőződésem, hogy a másik jövőbeni változására nem szabad alapozni egy kapcsolatot. Ha bármit változik ezen meg ezen a területen, azzal nyertem, de ha nem, akkor is vállalni tudom ezt a kapcsolatot-, ha ezt őszintén ki tudjuk mondani, hajrá! De ha nem, akkor keressünk inkább tovább!

Amikor elengedhetetlen a változás

Ha a párunkkal nehézségeink támadnak, ha nem mennek jól a dolgok egymás közt, akkor ideje, hogy változtassunk azon, amit és ahogyan eddig csináltuk, mert a mostani irány nem jó felé visz, ez tisztán látszik. Ilyenkor nem kell egyből a kukába dobni X évet, mondván, nekünk ez nem megy! Nem megy így. Ez igaz. De lehet másként is!

Lefogadom, hogy számtalan ötletünk van arra vonatkozólag, hogy a párunknak mit kéne másként csinálnia, hogy jobb legyen a kapcsolatunk...

A rossz hírem (és egyben a jó is) az, hogy nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy mi miben változtassunk, változzunk!

Magunkon változtatni a legnehezebb, de egyben ez az egyetlen terület, ahol igazán eredményesek lehetünk!

Ami elengedhetetlen a változáshoz...

...az a türelem. A változás ugyanis legtöbbször idővel érik be, a hatása lassan, apránként érződik. Hasonlatos a fához: ha minden nap megnézem, nem látok változást, de ha egy év múlva visszatekintek, látom mennyit nőtt!

kapcsolatjavitas-ertunk!