Újrakezdés

2018.10.18

"Ezúttal jobban fog menni! Most minden más lesz!" - Ilyen és ehhez hasonló reményekkel indulunk neki az újrakezdésnek. De vajon tényleg jobban fog sikerülni? Min múlik ez?

Újrakezdés
Újrakezdés

Újrakezdhetjük a kapcsolatunkat valakivel, akivel korábban együtt voltunk, de újrakezdhetjük magát a kapcsolatépítést is, valaki mással egy szakítás, válás után.

Mindkettő közös jellemzője, hogy nem szeretnénk, ha úgy alakulnának a dolgok, mint legutóbb...De mi kell ehhez? Elegendő, ha a társunkat lecseréljük? Vagy más területen is változtatni kell?

Lássuk lépésről lépésre, hogyan teremthetjük meg az esélyét egy sikeres újrakezdésnek!

Vizsgáljuk meg a múltat!

Akár ugyan azzal az emberrel kezdjük újra a kapcsolatunkat, akár valaki mással kezdünk egy új kapcsolatba, fontos, hogy lezárva a régit megvizsgáljuk, mi vezetett annak megromlásához. Nézzünk magunkba, és szedjük össze milyen érzések, gondolatok kavarognak bennünk a lezárt kapcsolattal összefüggésben! Akár le is írhatjuk magunknak, és megvizsgálhatjuk alaposan azokat.

Mire vágyunk igazán?

Azokat a pontokat, amit a volt párunk hibájaként írtunk fel, olyan szemmel érdemes megnézni, hogy milyen igényünk nem teljesült ennek kapcsán, és átfogalmazni, pozitív állítássá. Mit nem kaptam meg? Mire vágytam volna? Tehát akkor ez meg ez az igényem.

pl. "Sose vette észre, hogy hulla fáradt vagyok, és ő is segíthetne valamiben" - tehát arra vágytunk, hogy a társunk levegyen bizonyos terheket a vállunkról

Miért nem teljesült ez az igényünk?

Ha számba vettük az igényeinket, érdemes megvizsgálni, vajon miért nem teljesült. A társunk személyiségjegyei nem tették ezt lehetővé? Ha így van, akkor milyen személyiség jegyeket kellene kerülni, vagy éppen keresni a jövőben? 

Reális, valóban teljesíthető az igényünk, vagy -bár nagyon romantikus- de nem igazán életképes elképzelésről van szó? pl. "találja ki szavak nélkül, hogy mit szeretnék"

Esetleg nem sikerült úgy kommunikálnunk, hogy megértse, igazán mit is szeretnénk tőle? Az eredményes kommunikáció is fejleszthető!

Mi az, amit én rontottam el?

Ha csak a társunkat okoljuk a kapcsolat sikertelenségéért, nem járunk jó úton. Ha legközelebb más eredményt szeretnénk, meg kell vizsgálnunk, hogy mi mit nem tettünk helyesen, mit lenne érdemes legközelebb másként tenni? 

Ne álljunk meg annál, hogy hogyan nem! Tervezzük meg, legyen egy pontos elképzelésünk, hogy a korábbi helyett hogyan lenne érdemes cselekedni, viselkedni, különben, ha nincs előre ellesett mintánk, kidolgozott "tervünk" saját rossz viselkedésmintáink helyére, akkor a régi, nem előre vivő viselkedésforma fog érvényesülni, hiába nem szeretnénk.

Nagy segítségünkre lehet ebben a fázisban, ha külső segítséget is igénybe veszünk az önismeret, személyiségfejlődés témakörében.

Mi az, ami jó volt, érték volt a kapcsolatunkban?

Nem csak a rosszra kell fókuszálni! Sokszor egy kapcsolat értékeit csak akkor ismerjük fel, ha már egy másik, új kapcsolatban szenvedünk ennek hiányától. Vegyük számba hát, hogy mi az, ami jól működött, amit szeretnénk, ha az új kapcsolatban is jelen lenne.

Készen állunk!

Ha kész a listánk, már pontos képünk van arról, hogy milyen kapcsolatra, milyen párra is vágyunk, és magunk is már tanultunk a múltbéli hibáinkból, nem haraggal és keserűséggel a szívünkben indulunk neki a kapcsolatnak, akkor készen állunk a sikeres újrakezdésre!

kapcsolatjavitas-ertunk!