Tanácsok, amire ne hallgasson!

2019.04.26

Nehéz kibújni a bőrünkből. Nehéz elvonatkoztatni azoktól a megtapasztalásoktól, amiken mi mentünk keresztül. Mi, vagy a barátaink, barátnőink. Hiszen sokszor ez barát(nő) hasonló nehézségeket él meg, mint mi, és ez nincs másként a párkapcsolat terén szerzett élményekkel sem.

Ilyenkor nagyon nehéz megállni, hogy ne vonjunk párhuzamot a saját helyzetünk és a barátunk/barátnőnk által megéltek közé.

"Ismerem ezt az esetet! Hát az ilyen nem fog megváltozni!" vagy "Pontosan tudom, miről beszélsz! Én is ezen a ponton léptem, és azóta se bánom" vagy éppen" Nekem is meg kellett volna tennem annak idején, csak én akkor nem mertem. Te fiatal vagy, tedd meg/lépd meg! "stb. - ki ne hallott volna ehhez hasonló mondatokat a barátja/barátnője szájából, vagy éppen mondta volna ő maga.

Teljesen természetes jelenségről van szó, azonban ha ezekre a tanácsokra hallgatunk, nagyon félre mehet az életünk alakulása.

De miért?

Mert a hallgatóságunk érzelmileg érintett a témában, "belevonódott" és nem tud a saját érzelmeiről, tapasztalataitól megoldásától elszakadni.

Ezek azonban az ő érzései, tapasztalatai, megoldási kísérletei, az ő párjával! Lehetséges más forgatókönyv is ugyanerre a helyzetre, csak ő azt nem ismeri (el)...

Nem beszélve arról. hogy ő a "mi oldalunkon áll", azaz érzelmileg hozzánk kötődik, ez jelentősen befolyásolja a hallottakra adott válaszát. Még ha mást is gondol, akkor sem biztos, hogy megkockáztatja azt elénk tárni.

Ezért mindig körültekintően érdemes csak meghallgatni ezeket a tanácsokat- ami alkalmasint megint nagyon nehéz lehet! Megeshet, hogy az érzelmeinkre hallgatva mi is pontosan ugyan azt tennénk, amit ő javasol- pláne látva, hogy "nincs más megoldás"! De lehet, hogy ha hallanánk egy alternatívát, az más mederbe terelné a gondolatainkat.

Azt javaslom tehát, hogy mielőtt a párkapcsolatukat illetően nagy horderejű elhatározásra jut a barátok/barátnők támogatásával, előbb beszélje át a helyzetet egy kívülállóval!

Valódi segítséget kaphat, ha szakembert keres fel a kérdésével! A párkapcsolati coaching remek lehetőség erre!

kapcsolatjavitas-ertunk!