Nem érzem, hogy szeret a párom! - Itt a vége, fuss el véle?!

2018.10.28

"Nem érzem, hogy szeretne", "Eltávolodtunk egymástól, kihűlt a kapcsolatunk","Úgy érzem, már nem szeret, és én sem vagyok már biztos magamban" , "Állandóan csak a kritikát kapom, de a szeretetnek semmi jelét"- Ha ilyen és ehhez hasonló érzések kavarognak bennünk a párunkat illetően nem csoda, hogy pocsékul érezzük magunkat a bőrünkben, és kétségbe vonjuk a kapcsolat létének jogosultságát is.

Ha nem érezzük szeretve magunkat a párkapcsolatunkban, felmerül a kérdés, miért maradnánk? De vajon tényleg a válás, a szakítás a megoldás? Vagy van más út is a boldogsághoz?

Szeret, csak nem jól

Előfordul, hogy attól hogy nem érezzük, hogy szeret, attól még szeret minket a párunk, csak nem jól fejezi ki!

Mindannyiunk más és más megnyilvánulásból érzi a társa szeretetét. Gary Chapman Egymásra hangolva c. könyvében például öt szeretet-nyelvet különít el. Van, akinek a minőségi idő nagyon fontos, van, akinek az ajándékok nyelve érthető, megint mások a testi érintésre vágyakoznak mindennél jobban, van, aki akkor érzi szeretve magát, ha elismerő szavakat kap, és olyan is létezik, hogy a szívességek közvetítik felé a szeretetet legeredményesebben.

Ha a magunk szeretet nyelvén igyekszünk kifejezni a szeretetünket a társunk felé, még egyáltalán nem biztos, hogy az nála célba ér! Hiába ölelgetek, simogatok valakit, ha ő szívességekre várna...

Élethelyzettől függően is változhat, hogy ki miből érzi-, érezné - a párja szeretetét. Érdemes átgondolnunk, összeszedni pontosan, mi is az, amit várnánk a párunktól Ha rendelkezik egy ilyen "használati utasítással" hozzánk, sokkal eredményesebben fejezheti ki a szeretetét, és nekünk is sokat segíthet, ha van egy ilyen listánk a párunktól!

Ha régen éreztem, most miért nem?

A kapcsolat elején még minden csatornán sugározzuk a választottunk felé a szeretetünket, még olyan módon is, ami nekünk nem "alap" szeretet kifejezési mód. A kapcsolat hajnalán a hormonok, és a rózsaszín köd olyan viselkedés mintákat is aktivizál, amit ezek nélkül nem alkalmazunk.

A kapcsolat megszilárdulása, az elköteleződés erősödtével pedig más hatások érvényesülnek, és ha csak az érzelmeinkre hagyatkozunk, és nem figyelünk tudatosan rá, hogy a társunk szeretet hordóját töltve tartsuk, akkor bizony szépen lassan kivesznek a kezdeti, romantikus törekvések, és a hétköznapok darálója veszi át a hatalmat az életünk felett.

Amíg egy hadvezér egy csatát vív egy területért, addig minden eszközt bevet, hogy megnyerje, elnyerje az adott területet. Ha azonban már nyert ügye van, az erőit máshová csoportosítja át. Ha azonban elköveti azt a hibát, hogy nem hagy hátra megfelelő számú helyőrséget, könnyen más kezére juthat a terület, a távollétében. Így van ez a párkapcsolatokkal is.

Amikor a kapcsolat létrejöttéért, tartóssá válásáért hajtunk, minden erőnket erre összpontosítjuk. Amikor viszont biztonságban érezzük magunkat, az erőinket másfelé fordítjuk, mint pl. a család fenntartása, bővülése, munkahely, hobbi, társadalmi szerepvállalás és egyéb területei az életnek. Ez persze rendjén van így és természetes. Nem szabad azonban megfeledkeznünk, hogy a kapcsolat ápolására is kell hagyni figyelmet, erőt, időt, mert enélkül pont a hátországot veszíthetjük el.

Segítséget kérni jó ötlet!

Ha nem érezzük már a párunk szeretetét, és nem igazán tudjuk, hogyan lehetne ezt úgy kommunikálni felé, hogy ne egy újabb veszekedés kerekedjen belőle, vagy követelőzésnek, nyúzásnak hasson, akkor érdemes külső segítséget kérni. A párkapcsolati coaching, párkapcsolati tanácsadás kifejezetten eredményes ilyen esetekben! 

kapcsolatjavitas-ertunk!