Gyermekvállalás = kapcsolat halála? avagy miként és miért megy tönkre a kapcsolat a gyermek érkezével?

2018.10.30

A gyermek érkezésének híre azt a képet vetíti előre a párokban, hogy életük legboldogabb időszaka következik. Ezzel szemben óriási csalódás, hogy épp ez az időszak öli meg a kapcsolatukat.

párkapcsolati gondok a gyerek érkezésével
párkapcsolati gondok a gyerek érkezésével

Gyakran megesik, hogy a kisgyermek érkezésével a szülők kapcsolata jelentősen megromlik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a statisztikák szerint éppen a kisgyermekes időszakban megy tönkre a legtöbb kapcsolat.

De vajon mi ennek az oka? Szükségszerű, hogy így legyen? Van megoldás a kapcsolat megmentésére? Erről írok alább!

Kevesebb figyelem

Probléma:

A gyermek várása, születése óhatatlanul megbontja a pár eddigi dinamikáját, és kevesebb figyelem jut egymásra. Ez a figyelemhiány odáig fokozódhat, hogy az anya figyelmét teljesen leköti kisgyermeke, és a párjára már nem is jut belőle. Az új helyzet új igényeket szül pár mindkét tagjában.

Megoldás:

Ha tudatosan készülünk erre az időszakra, és nem engedjük, hogy az arányok teljesen eltolódjanak, máris sokat tettünk a kapcsolatunkért. Fontos odafigyelni, megkeresni a módját, hogy miként tudjuk a párunk iránt érzett szeretetünket továbbra is hatékonyan kifejezni. Az apa bevonása a mindennapi baba körüli teendőkbe sokat segíthet, hogy ne kizárva érezze magát, hanem a szülők ketten, együtt forduljanak a csöppség felé.

Kialvatlanság, fáradtság

Probléma:

Néha már a várandósság alatt is jelentkezik, hogy az anyának alvási nehézségei támadnak, de a kisgyermek születésével szinte borítékolható, hogy megjelenik a kialvatlanság, és az ebből eredő nyűgösség, ingerlékenység is.

Megoldás:

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban és a társunkban is, hogy a kialvatlanságból eredően ingerlékenyebbek vagyunk. Kezeljük helyén az ingerlékenységből fakadó megnyilvánulásokat, legyünk elnézőbbek egymással.

Érdemes megosztani az éjszakázás terheit a szülők között, és minden lehetőséget megragadni az alvás hiány csökkentésére. Az első gyermek érkezésekor nehéznek találhatják az anyák átadni a gyermek felügyeletét, de ha pár órára más figyel a kicsire, higgyük el, nem dől össze a világ!

Szexuális élet hanyatlása

Probléma:

Már a várandósság alatt megjelenhet, de a szülés után gyakori probléma, hogy az anya szexuális vágya jelentősen megcsappan. Ennek egyfelől hormonális, illetve fizikai okai is vannak, másfelől érzelmi alapú is a probléma: az anya minden idegszálával a gyermekre összpontosít, a saját szükségletek jelentősen háttérbe szorulnak, a szexualitás pedig teljesen kiszorulhat.

Megoldás:

Sokat segít, ha tudatosítja a pár, hogy nincs egyedül a problémával, nem bennük van a hiba, hanem ez egy általános jelenség.

Fontos, hogy kellő türelemmel álljon a pár mindkét tagja a kérdéshez. Több időt és energiát fordítsanak a szexuális életükre, a hosszas előjáték, ráhangolódás sokat segíthet.

Megváltozott szerepkörök, új elvárások

Probléma:

Az új családtag érkezével rengeteg új feladat is megjelenik, és a feladatkörök aránytalanul eltolódhatnak. Nem csak gyermek születik, hanem a gyermek érkezésével a pár tagjaiból is szülő válik. Ilyenkor a pár tagjainak saját, korábbi élményei aktivizálódhatnak, napvilágra kerülhetnek az eltérő elképzelések a szülői attitűdről, feladatokról.

Megoldás:

Az, hogy kiben milyen gyermekkori emlékek, élmények aktivizálódnak a gyermek érkezése kapcsán, nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ennek tudatosításában, feldolgozásában hasznos lehet külső, szakember (pszichológus, coach, párkapcsolati tanácsadó) segítségét igénybe venni. Ha a pár közösen megvizsgálja, hogy miként változtak meg a feladatok, és megegyeznek, hogy ki milyen feladatot vállal, ez a probléma teljesen kiküszöbölhető.

Ha úgy érezzük, a problémáinkat ketten nem tudjuk eredményesen megoldani, érdemes szakemberhez, pl. párkapcsolati coach-hoz, fordulni, párterápiát megfontolni! Eredményesen tudok segíteni azoknak a pároknak, akik ezzel a problémakörrel keresnek meg.

Nem szégyen segítséget kérni, és ha ezáltal egyben tarthatjuk a családot , mindenki nyer!

kapcsolatjavitas-ertunk!