Menni vagy maradni?

2018.11.30

Néha eljön az a pillanat, hogy fontolgatni kezdjük: kilépjünk-e a párkapcsolatunkból vagy sem? "Meg lehet ezt a kapcsolatot még menteni?" Kérdezgetjük magunktól, vagy a környezetünktől. Nem könnyű kérdés...

Menni vagy maradni?
Menni vagy maradni?

Külső segítség- de kitől?

Sokszor úgy érezzük, nem tudjuk megválaszolni a kérdést, és felőröl bennünket a vívódás. Jól jönne, ha valaki megmondaná, hogy mit tegyünk. Örülnénk, ha valaki helyettünk eldöntené: menni fog az! Még gyakrabban ilyen helyzetben arra vágyunk, hogy valaki azt mondja: Menj! Mozdulj! Semmi értelme, ezt a kapcsolatot már nem lehet megmenteni...

Van úgy, hogy a környezetünktől meg is kapjuk a választ, amit várunk. De vigyázzunk! Ez nem az objektív valóság! Ez a mi szubjektív valóságunk kivetítése. A barátunk/barátnőnk, ugyanis, akinek kiöntöttük a lelkünket, csak a mi nézőpontunkat ismeri. Annak is a sötétebb, elkeseredettebb verzióját. Hogyan is foglalhatna másként állást, mint amit mi már előre elé vetítünk azzal, amiként elé tárjuk a helyzetünket.

Nagy bölcsesség kell ahhoz, hogy túllásson a panaszokon, és az egész képet tudja értékelni, függetlenül attól, amit mi akarunk hallani. Ha pedig nem akarja helyettünk megválaszolni a kérdést, még bölcsebb. Kincset talált, akinek ilyen barátja van!

Te mit tennél?

Te mit tennél, ha a helyemben lennél? -kérdezzük, pedig a kulcs már a kérdésben is benne van! A barátunk, barátnőnk, testvérünk, lelki vezetőnk, szomszédunk azt tudja elmondani, Ő mit tenne. De a kérdés nem ez, hiszen nem Ő él ebben a kapcsolatban, hanem én. Nekem kell eldönteni. Nekem kell meghozni a döntést: Akarok ebben a kapcsolatban maradni? Meg akarom menteni ezt a kapcsolatot? Miért? Mit akarok jobban?

Hiszen ez a valódi kérdés. Objektíven menthetetlen kapcsolat nincs, de olyan számos akad, amit a benne élők egyike, vagy mindkét fél nem akar már fent tartani, azaz valami mást jobban szeretne, mint ezt a kapcsolatot megmenteni.

pl. jobban ragaszkodok a függőségemhez, mint a kapcsolat megtartásához, vagy jobban szeretnék szabadabb, kötetlenebb életet élni, mint a házasságomban maradni.

Szakmai segítség

Ahhoz, hogy egy döntést meghozzunk, és annak következményeit fel merjük vállalni, hasznos lehet, ha szakemberhez fordulunk segítségért. A legjobb, ha olyasvalakit keresünk fel, aki nem helyettünk akarja meghozni a döntést, és nem terelget semmilyen irányba a saját meggyőződése szerint, hanem abban segít, hogy a saját motivációinkat, érzéseinket, gondolatainkat megismerjük, tisztábban lássunk, és ezáltal segíti a döntésünk megszületését.

Fontos tudni a miérteket!

Amikor egy tudatos döntést meghozunk, akkor tisztába kerülünk az érzéseinkkel, vágyainkkal, gondolatainkkal, motivációnkkal és ez rengeteget segít, akár merre is folytatjuk az utat. Akár a menni, akár a maradni mellett döntünk, már tudjuk, hogy miért döntöttünk így, és ez segít kitartani a döntésünk mellett.

De nem csak a döntés mellett kitartani segít, hanem abban is, hogy tudatosabban járjuk a választott utat. Ha azt döntöttünk, hogy kilépünk a kapcsolatból, már tudjuk, hogy miért tettünk így, és innen kiindulva tudást szerezhetünk arról, hogy miként alakítsuk jobban a következő kapcsolatot. Ha azt döntöttük, hogy maradunk, akkor tisztábban látjuk a javítandó területeket is, és azt is, amiért a másik mellett döntöttünk.

Menni akarok jobban, vagy maradni? Döntsük el mi, magunk!

kapcsolatjavitas-ertunk!