Megcsalás feldolgozása - miért együtt?

2018.06.29

Hűtlen volt párjához, és most szörnyen érzi magát? Megcsalták, és poklok poklát járja?

Ne halogassa a megoldást! Kezdjék el feldolgozni a történteket még ma, hogy újra helyre állhasson a bizalom légköre kettejük között!

Ha hűtlenek voltunk a párunkkal, vagy ő csalt meg bennünket, és ez napvilágra kerül, rengeteg érzelmet, fájdalmat, haragot, bűntudatot generál és más és más reakciót vált ki mindannyiunkból. Számtalan módon reagálhatjuk le a dolgot, mégis, ha úgy döntünk, hogy adunk még egy esélyt a kapcsolatunknak, különösen fontos, hogy közösen munkálkodjunk a javításon!

Megcsalás feldolgozása
Megcsalás feldolgozása

Közösen keressük a megoldást!

Minden párkapcsolati problémára igaz, de a megcsalásra különösen is, hogy nagyon fájdalmas, és mivel jelentős bizalomvesztéssel jár óhatatlanul, még erősebb a késztetés, hogy külön-külön keressünk írt a sebünkre. Szívesebben önteném ki a szívemet a barátnőmnek/barátomnak, lelki vezetőmnek, vagy egy idegennek, ha nincs jelen a társam. Ez természetes.

Miért mondom hát mégis, hogy a társukkal együtt forduljunk segítségért? Mert ez a kettőnk közös ügye!

Képzeljük el, hogy egy karjuknál összenőtt sziámi ikerpár valamiként megsebesíti a közös karjukat. A seb mély, csúnya, ellátásra szorul. Az egyikük a barátját kéri meg, hogy segítsen. Az bíztatja: nem olyan vészes, már vele is megesett, egy ragtapaszt rá kell nyomni, és spongyát rá. Így erre a felére a sebnek egy ragtapasz kerül csak. A másik félnek a spirituális vezetője azt javasolja, hogy mossa ki alaposan a sebet, és hagyja a levegőn, had gyógyítsa az.

Mi történik ezután? A letapasztott részen szivárog a vér, gennyesedik, mert nem volt kitisztítva, a levegőn hagyottba, még ha sikerül is elkerülni, hogy beletapadjon valami, a seb végül elfertőződve a teljes testüket megbetegíti.

Még ha mindkét fél, külön-külön orvost keres is fel, és azok a sebet jól látják el, kitisztítják, és összevarrják is, akkor is tanácsos ugyanahhoz az orvoshoz menniük, együtt! Már csak azért is, mert akkor a varrás is szebb lesz, és fontos közösen megvizsgálniuk, mi vezetett a sérüléshez, és miként kerülhető el a jövőben.

Egy jó tanács rosszkor, sokat árthat!

Nézzünk egy tipikus esetet. Mondjuk, hogy megcsaltam a párom, kiderült, és bűntudat mardos, szeretném megbeszélni valakivel a történteket. Olyasvalakihez fordulok, akiben bizalmam van. Tételezzük, fel a legideálisabb helyzetet: tanácsot kapok, szembe nézek magammal, megkeresem, hogy mi vezetett ide, és igyekszem elfogadni, megbocsátani magamnak.

Eközben a párom is pocsékul érzi magát, nagyon megrendült a bizalma felém. Ő is megkeres valakit, akinek bizalmat szavaz, hogy beszéljenek a történtekről. Legyünk olyan optimisták, hogy ő is tanácsot kap, szembesül vele, hogy ő is tehet a helyzetről, ezért el kezd dolgozni magán, még jobb társ lesz.

Számomra azonban már egyre lehetetlenebb benne maradni ebben a kapcsolatban, egyre rosszabbul érzem magam, míg végül nem bírom és kilépek.

Miért?!

Mert azt látom, hogy egy angyalt csaltam meg! A tökéletes párt, aki még kedvesebb velem, mint valaha. Ettől még rosszabbul érzem magam, felerősödik a bűntudatom, és ezt nem lehet már kibírni!

Ne feltételezz!

Amíg a társunk nélkül próbáljuk feldolgozni a történteket, pusztán a saját feltételezéseinkre hagyatkozhatunk az ő álláspontját illetőleg. Azt "azt hiszi, hogy azt hiszi" helyzetek, félreértések már számtalan bonyodalomhoz vezettek, és az életben nem mindig van happy end, mint a mint pl. Sok hűhó semmiért-ben

Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon fájdalmas szembenézni a történtekkel, a másikat meghallgatni, érzéseit, érzelmeit, gondolatait nehéz lehet megismerni, mindkét félnek. Azonban hatalmas érték van abban, hogy láthatjuk, mi zajlik le a párunkban valójában, és nem csak a feltételezéseinkre hagyatkozhatunk-, ami sokszor téves is lehet!

Ha közösen haladunk végig a feldolgozás útján, együtt vizsgáljuk meg az előidéző okokat, a megcsalásra adott reakcióinkat, a mögötte meghúzódó motivációt, és aztán a jóvátételi, kárpótlási szakaszt is együtt határozzuk meg, közösen hozzuk meg az olykor fájdalmas, nehéz, de a teljes regenerálódáshoz vezető úton megkerülhetetlen döntéseket, akkor a kapcsolatunk erősebbé, biztosabbá válhat, mint annak előtte volt!

Szívesen olvasna még hasonló témában?

kapcsolatjavitas-ertunk!