Megcsalás feldolgozása- hogyan?

2018.12.02

Hűtlen volt a párjához, vagy megcsalták, de a kapcsolatuk megtartása mellett döntene? Hogyan lehet helyrehozni a történteket? Ennek a lépéseit vesszük most végig.

megcsalás
megcsalás

Ha hűtlenség történt a kapcsolatban, de a pár tagjai alap kapcsolat megtartása mellett döntenek, legcélszerűbb, ha közösen dolgozzák fel a történteket.

Kiváltó okok

Először a kiváltó okokat érdemes megvizsgálni, hogy mi vezetett ehhez a helyzethez. Ez nem egymás okolása, vádolása kell legyen, hanem egy objektív számbavétele a körülményeknek. Pl. megterhelő időszak a pár életében, az egyik félnek sokat kellett dolgoznia, kevesebb figyelem jutott a másikra, a kapcsolatban szeretethiány jelent meg, a felek nem érezték szeretve magukat a másik által, ellaposodott a kapcsolatuk, stb. 

Igen lényeges, hogy ebben a szakaszban még egyik fél se igyekezzen jobb lenni, megváltozni, csak vizsgálják meg objektíven, mi volt a "melegágya" a hűtlenségnek.

Hűtlenség lélektana

Fontos pont a hűtlen fél motivációjának megértése: mit kapott ettől a külső kapcsolattól? Mi az, ami ezek szerint egy meg nem élt igénye? Milyen személyiség szelete került előtérbe az új kapcsolatban, amit az alap kapcsolatban nem élt meg teljesen?

A hűtlen félnek alkalmat kell teremteni, hogy beszéljen a megcsalásról annyit, a mennyit a megcsalt fél el tud viselni. De ez nem apránként, csepegtetve, hanem egy alkalmat rászánva érdemes megbeszélni:ott, akkor, és addig , amíg előzetesen megbeszélték, ez lehet a téma, de előtte, utána nem.

Lezárás

Döntés hozatal: a külső kapcsolat lezárása. Fontos, hogy a külső kapcsolat mélységével, hosszával arányban legyen a lezárás. Egy éveken át fenntartó viszonyt nem lehet egy sms-sel lezárni.

Ha a lezárás megtörtént, mindentől, ami a külső kapcsolattal összefüggésbe kerül, érdemes megszabadulni. A szeretőtől kapott ajándékoktól, ha együtt voltak a kanapén, ágyban stb., akkor attól is meg kell válni, ha bármilyen színtéren közösen vannak jele a volt szerető és a hűtlen fél, onnan lépni kell. Ha egy munkahelyen dolgoztak, váltani kell, másik helyre menni, és alkalmasint, ha kicsi településen laknak, és szóbeszéd tárgya a viszony, vagy közel laknak egymáshoz,akkor érdemes el is költözni.

Újrakezdés

Ezen lépések megtétele után kerülhet sor az újrakezdés időszakára, amikor az alap kapcsolat- és saját maguk- javításán - kezdenek el dolgozni a pár tagjai. A hűtlen fél ismerje el a párja fájdalmát, kérjen bocsánatot és egy úgynevezett jóvátételi időszakot jelöljenek ki, amíg a fűtlen fél kárpótolja párját az okozott fájdalmakért. E mellett érdemes elővenni a listát, amit a kiváltó okokról gyűjtöttek össze, és ezek kiküszöbölésén dolgozni közösen.

Külső segítség

Sokszor, ahhoz, hogy egy pár ezeken a lépcsőfokokon eredményesen végig menjen, és ne ragadják el őket az érzelmeik, és tereljék romboló irányába a folyamatot érdemes külső segítséget kérni. Ez lehet egy párkapcsolati tanácsadó, pszichológus, család, v párterápiás szakember. A lényeg, hogy egy helyről kérjenek segítséget, és együtt járják végig ezt a kétségtelenül fájdalmas, de építő utat.

kapcsolatjavitas-ertunk!