Könyörgöm, ne szeresd!

2019.06.25

Ha a kapcsolatunkon dolgozni szeretnénk, hamar eljutunk oda, hogy nekünk is tenni kell a boldogabb kapcsolatért. Önvizsgálatot tartunk, és, megnézzük, mik azok a területek, ahol erősítenünk kell. Hogyan szeressük még jobban a társunkat? Hogyan válhatunk még jobb feleséggé/férjé? Mit tehetnék meg még érte?

De ez nem minden esetben helyes irány!!

Könyörgöm ne "szeresd"!  (Vagyis szeresd, de ne úgy, ahogy eddig gondoltad! )

Két olyan tipikus helyzet van, amikor csak rontunk a kapcsolatunkon, és csak aláássuk azt, ha még több kedvességgel, még több figyelemmel, még több odafordulással viseltetünk társunk felé.

Megcsalás

Ha a társunk félrelépett, ne az legyen a reakciónk, hogy még jobb párja akarunk lenni, hogy még kedvesebbek igyekszünk lenni, kedvébe járni. Bár azon fáradozunk, hogy jobbá tegyük a kapcsolatunkat, valójában csak azt érjük el vele, hogy a társunk még rosszabbul érzi majd magát mellettünk a lelkiismeret-furdalás miatt.

Ha ugyanis valami nagy rosszat tett a párunk ellenünk, akkor még kellemetlenebbül érezi magát, ha ennek ellenére mi még kedvesebbek vagyunk vele. Ha pedig egyre kellemetlenebbül érzi magát, a lelkiismeret furdalása miatt egyre jobban eltávolodik tőlünk, és ennek eredményeképpen ki akar lépni ebből a helyzetből!

Ilyenkor nem lehet megkerülni a megcsalás feldolgozását, amiről itt írtam: https://www.kapcsolatjavitas-ertunk.hu/l/megcsalas-feldolgozasa-hogyan/


Zsarnok társ

Ha a társunk semmit nem hajlandó változtatni a kedvünkért, ha rabságban érezzük magunkat mellette, mert olyan szinten feladjuk magunkat a kapcsolatban, ha szenvedünk attól, hogy a másik mit enged meg magának ebben a kapcsolatban, akkor nagyon rossz út a "hogyan szeressem jobban".

Ilyenkor hajlamosak vagyunk falni a könyveket, videókat, előadásokat arról, hogy miként lehetnénk jobb társai a párunknak. Bővítgetjük a listánkat arról, hogy "én ezt is megtettem,de hiába!"

Elárulok egy titkot: ilyenkor a világon mindent könnyebb sokszor megtenni a társunkért, mint azt, amire valóban szüksége lenne- és nekünk is:

Ahelyett, hogy "túlszeretnénk" a társunkat, meg kell találnunk a saját határainkat és meg kell ismernünk a saját vágyainkat és megtanulnunk, miképp állhatunk ki értük. Nem mástól várni a helyzet megoldását, hanem a magunk boldogulásáért saját magunk lépni. Megkeresni, hogy hol van az a pont, ami nekem IS jó és a társamnak IS.

Egyik helyzetet sem könnyű feldolgozni egyedül. Megtalálni azt a határvonalat, ami a kapcsolat építését is szolgálja és a magunk boldogságát is, feldolgozni a hűtlenséget- Nehéz kihívások!  Sokat segíthet ilyen esetben a párkapcsolati tanácsadás. 

kapcsolatjavitas-ertunk!