Aktívabb élet a hálószobában-hogyan?

2018.12.11


Különböző okokból a szexuális élet lankadása, jelentős visszaesése alakulhat ki egy párkapcsolat során. Ha mindkét fél libidója visszaesik, ez nem szokott gondot jelenteni. Azonban gyakran előfordul, hogy az egyik fél gyakrabban bújna az ágyba párjával, míg a másik fél vágya ettől jelentősen elmarad.

szexuális élet javítása
szexuális élet javítása

Azt, hogy ezt orvosolni lehessen, az első lépés, hogy az okokat feltárjuk.

Gyakori hiba, hogy a pár tagjai a szexualitás terén jelentkező nehézségeiket az egész kapcsolatukat megbélyegző jelként értékelik: azt gondolják, hogy valami nagyon nincs rendben kettejük között, a kapcsolatuk jelentősen megromolhatott.

A kapcsolatból ered a gond

Természetesen van olyan helyzet, amikor az intimitás hiánya okozza a szexuális gondokat. Amikor a pár tagjai érzelmileg eltávolodnak egymástól, a kapcsolat kihűl és a megszokás, kényelem lassan, de biztosan kiöli a vágyat. Ha a pár tagjai között a kapcsolat amúgy is elmérgesedett, vagy nagyon távol kerültek egymástól érzelmileg, akkor a szexualitás csökkenése mintegy velejárója a helyzetnek. Ebből fakad, hogy a megoldást is a felek kapcsolatának erősítése, javítása jelenti. Párterápia, párkapcsolati coaching, vagy tanácsadás sokat javíthat a helyzeten!

Nem kell azonban feltétlenül messzemenő következtetéseket levonnunk a szexuális kedv visszaeséséből!

Biológia

Előfordulhat, hogy hormonális változás vagy egyéb biológiai ok, esetleg betegség húzódik meg a háttérben, ami miatt a libidó csökken és/vagy a szex fájdalmassá, kellemetlenné válik. Nyilvánvaló, hogy az orvosi kezelés és a türelem, elfogadás lesz a megoldás ebben az esetben.

Kommunikáció

Lehet, hogy a felek között a vágyak, igények nem megfelelő kommunikációja, a nyílt, őszinte beszélgetés hiánya vezet a ritkuló együttlétekhez. Sokszor ennek belső gátjai vannak egyik vagy mindkét félben neveltetésből, múltbéli tapasztalatokból eredően. Ha ez a helyzet, érdemes ezeknek utánajárni, akár szakember bevonásával is feloldani a gátlásokat.

Stressz, mindennapi teendők

A stressz nagy gyilkosa a kapcsolatoknak, és az ágyban sem segít! Ha nagy stressznek vagyunk kitéve, vagy a gondolatainkat folyamatosan más tölti ki, nincs esélye a szervezetünknek, hogy a vágy szikrája is feléledhessen bennünk. Amennyire lehetséges, igyekezzünk megteremteni a hangulatot az együttlétekhez. Nyilvánvaló, hogy a hírek olvasgatása, vagy a számlák rendezgetése nem fogja felkelteni bennünk a vágyat...Sokat segíthet, ha a gondolatainkat egy kicsit az intimitás felé tereljük, és a feszültségektől is igyekszünk megszabadulni- akár egy forró zuhany, akár egy csésze tea segítségével.

Beszéljünk róla!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a társunk kevesebb együttlétre vágyik, mint mi, beszéljünk erről vele! Fontos, hogy ne mint elvárást, hanem mint igényt fogalmazzuk meg. Elképzelhető ugyanis, hogy megriad az elvárástól, vágy nélkül is belemegy a szexbe velünk, vagy épp ellenkezőleg, még jobban eltávolodik tőlünk.

Az ideális megoldás a türelem, és a vágy fokozatos felébresztése. Az esetek nagy többségében segíteni szokott, ha további elvárás, hátsó szándék nélkül megmasszírozzuk a társunkat, vagy csak simogatjuk- anélkül, hogy ennek feltétlenül folytatását is elvárnának. Apránként feléleszthető a vágy újra- ehhez azonban türelemre, a helyzet elfogadására, és megértésére van szükség, mindkét fél részéről! Szexológus segítségét is érdemes lehet fontolóra venni,ha nincs ötletünk, merre induljunk el.

kapcsolatjavitas-ertunk!