Házassági szerződés- tudta, hogy Ön is kötött?! ( I. rész)

2018.12.01

Akármilyen hihetetlen, ha házas, Ön is kötött házassági szerződést- csak talán nem tud róla!

Sőt, ha nem tud róla, azt jelenti, hogy úgy "írta alá", hogy még csak a tartalmát sem ismeri!

Társa mentségére legyen szólva, talán ő sem ismerte pontosan minden pontját... Önnek is készült ugyanis egy szerződése (bár talán nincs is tudatában), amit a társán igyekszik bevasalni, sokszor anélkül, hogy a házastársának bármi fogalma is lenne arról, "mit vállalt."

házassági szerződés- Ön is kötött!
házassági szerződés- Ön is kötött!

Mit is értek én ez alatt?

Meggyőződésem, hogy mindenki, aki házasságot köt, a házasságkötésének pillanatában egy házassági szerződést tol a társa elé, pontosabban egy diktátumot. Ez pedig nem áll másból, mint a házastársunkkal szemben állított igényekből, és elvárásokból, a házassággal kapcsolatos elképzeléseinkből, azon belül is leginkább a házastársunk viselkedésesre, ill. szerepkörére vonatkozóakból.

Úgy gondoljuk - tudat alatt!- hogy azzal, hogy a házastársunkká lett, mindezeket magára nézve kötelezőnek elfogadja.

Erről persze a legtöbb esetben még csak szó sem esik, ugyanis nem is vagyunk javarészt tudatában ennek!

Mondhatnám, hogy a tudatos elménk szintjén egy csodás ceremónia zajlik, míg a tudatalatti szinten a szerződést íratjuk alá a másikkal, és ő velünk...

Az én házastársam...

Ez a "szerződés" nem is igen szokott előjönni a szerelmesek között, mindaddig, amíg valamelyik fél "meg nem szegi" az egyik pontját. Ameddig nem aktiválja semmilyen "engedetlenség", talán maga, az "aláírató" fél sem tud róla. Attól a perctől fogva azonban már világos lesz:

"az én férjem meg tudja oldani a ház körüli szerelni valókat!"

"az én feleségem tudja, hogyan kell halászlét készíteni!"

"az én férjem figyelmes, és vesz nekem virágot, nem csak névnapomra!

"az én feleségem tudja, hogyan ossza be a pénzt!"

Te miért nem?!- jön sokszor a sértődött számonkérés, akár kimondva, akár kimondatlanul, ugyanis elárulva, megbántva érezzük magunkat, ha a párunk nem úgy cselekszik, ahogyan "kellene"neki.

De kérdezem én: honnan is tudhatná, hogy mit várunk tőle az adott helyzetben, és még ha tudná is, miért kellene neki úgy is viselkednie?

Vakon kötött szerződés

A házasságok egyik legmérgezőbb része a "vakon kötött szerződés" Ez pedig nem más, mint a másik felé támasztott igényeink, a házasságról, és a házastársunk szerepköréről, viselkedéséről kialakított elképzeléseink. Minél kevésbé vagyunk tudatában, annál mérgezőbb!

Nem beszélünk róla, mert azt gondoljuk, hogy a másik számára teljesen egyértelműek a feltételek, hiszen mindenki számára világos, hogy ezt "így kell".

Min múlik, hogy mi van a "szerződés"ben?

Miből is táplálkozik ez a mi elvárás, és igény listánk, mondhatni "szerződés"ünk?!

Rengeteg minden befolyásolja, azt, hogy a mi "szerződés"ünkben mi áll. Az otthonról hozott minták, a gyerekkori behatások, élmények, sérülések, neveltetés, hitbeli meggyőződés, kulturális kötődés és még egy sor dolog.

Ha viszont látjuk, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja a "szerződés" tartalmát, könnyű belátnunk, hogy a minden embernek, hovatovább a házastársunknak is egyedi igényei, elvárásai, elképzelései vannak.

Mindenkinek más a normális

A fentiekből könnyen láthatjuk, hogy bár számunkra egyértelműnek tűnik talán a saját álláspontunk, a társunk számára ugyanilyen magától érthetődő a sajátja.

Hogy mit tehetünk a "vakon kötött szerződéseink"kel, az a cikk folytatásából derül majd ki.

Szívesen olvasna még hasonló témában?

kapcsolatjavitas-ertunk!