Anyós probléma

2018.11.21

Mindenbe beleszól az anyósa? A párját a szülei irányítják? Ha választani kell, Ön és a családja között, az utóbbi pártját fogja?

Komoly nehézségeket szülhet egy kapcsolatban, ha az egyik fél túlságosan is függ a szüleitől, a szülők túl nagy szerepet játszanak az új család életében. De van megoldás erre a helyzetre is!

anyós probléma
anyós probléma

Nem ellenünk szól

Először is tudni kell, hogy az esetek nagy többségében nem valami szándékolt gonoszságról, ellenünk irányuló folyamatról van szó, hanem egyfajta tévésen értelmezett szeretet áll a dolog hátterében.

Az anyós (de ez lehet persze após is!) nem azért folyik bele az életünkbe annyira, mert velünk lenne problémája, vagy a személyünknek szól az ellenérzés, irányítási vágy. Ó nem! Ő nem jut el eddig!

Akárki lehetne a helyünkben, hasonlóan viselkedne, mert ő csak a saját kis világában, a saját meggyőződése szerint szeretné, ha rendben lennének a dolgok az ő gyermeke körül.

És a probléma kulcsa pontosan ez a mondat. Az, hogy a párunk az ő gyermeke, az egy magasabb szintű szerep szerinte, minthogy a mi párunk. És sokszor a párunkban is erősebb a szülő-gyermek viszony és ahhoz való ragaszkodás, mint a felnőtt kapcsolatban betöltött szerepe.

Nem mindegy, kinek mondjuk!

Lényeges, hogy ne a párunk szülei felé kommunikáljuk az ezzel kapcsolatos problémáinkat, hanem a társunk felé.

Ha szeretnénk ezen változtatni, akkor érdemes megfontolni, hogyan közelítünk a kérdéshez. Ha ellenséges, támadó hangnemben adunk hangot az észrevételünknek, szidjuk, leszóljuk a párunk szüleit, annak viselkedését, az nem fog közelebb vinni minket a megoldáshoz.

Szerencsésebb, ha kifejezzük, hogy látunk értéket abban, ahogy a szülők a szívükön viselik a gyermekük sorsát, illetve a párunk és a szülei közötti viszonyban. Ha elismerjük az érzéseiket, nagyobb az esély, hogy a saját, ezzel kapcsolatos érzéseinket is eredményesebben tudjuk kommunikálni, és megláttathatjuk a mi szemszögünkből is a helyzetet.

A "Mi" legyen az első helyen

Ha eljutottunk idáig, lényegében a következő üzenetet kellene eljuttatnunk a párunkhoz:

A szülő gyermek kapcsolat nagyon fontos, és nagy jelentőséggel bír gyermekkorban, a serdülőkorban, és fokozatosan háttérbe szorul, átalakul felnőtt korra ideális esetben.

Ha felnőttként elkötelezett párkapcsolatot alakítok ki valakivel, esetleg családot alapítunk, már nem a szüleinkhez fűződő viszony lesz az elsődleges, hanem a társunk, és a családunk. Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink és közöttünk is olyan szoros kapocs legyen egy nap, mint ami minket fűz a szüleinkhez, ideje a jelen, felnőtt kapcsolatunkat első helyre tenni, és magunkat szülőként megélni a szülő-gyermek viszonyban.

Ha a pár tagjai úgy érzik, nagyobb függetlenségre vágynak a szüleiktől, vagy konfliktushelyzet lép fel, arany szabály, hogy mindenki a maga szülei felé képviselje a kapcsolatot, a párjával közös álláspontjukat, és a társa mellé álljon vitás helyzetben!

Előfordulhat, hogy nehézséget jelent ezt a pár tagjainak ketten, békésen körüljárni. Sokat segíthet a párkapcsolati coaching ilyen esetekben!

kapcsolatjavitas-ertunk!