7 romboló tévhit a párkapcsolatokról

2018.07.28

Egy jó kapcsolatot is megölhet, ha bedőlünk ezeknek a tévhiteknek! Ön ne hagyja, hogy tönkretegyék boldogságát!

7 romboló tévhit a párkapcsolatokról
7 romboló tévhit a párkapcsolatokról

1. Gondolatolvasósdi

Nyilvánvaló, hogy a henteshez nem úgy megyünk be húsért, hogy azt várjuk, majd ő tudja, mit kérünk, és a munkahelyünkön a főnökünk sem gondolatátvitelre hagyatkozik, a napi teendőket illetően. Az élet minden más területén tehát tisztában vagyunk vele, hogy ez nem működik, érdekes módon azonban makacsul tartja magát a hiedelem, hogy egy párkapcsolatban pedig a gondolatolvasásra kell hagyatkoznunk.

Bár nagyon jól esik, ha a párunk szavak nélkül is megteszi, amire vágyunk, mégis óvva intek mindenkit attól, hogy erre alapozzon, hovatovább ezt várja el. Egyikünk sem született ugyanis gondolatolvasónak, és ha a párunk még nagyszázalékban rá is hibázik, hogy mire vágynánk, akkor is érdemes inkább egyértelműen megfogalmazni az igényeinket- már csak magunk miatt is. Sokszor nekünk, magunknak is sokat segít az önismeretben, ha pontosan tisztázzuk, mi is az, amit szeretnénk.

2. Párválasztáson múlik minden

Napjainkban nagy hangsúly került a megfelelő párválasztásra. Olyannyira, hogy maga a párválasztás hosszú, és gyötrelmes útja után a párok, mintha elfáradnának, és azt mondanák: most már átverekedtem magam minden tüskén, sárkányon, mocsáron, most már végre ugye nem kell semmit tennem?!

Valóban nagy figyelmet kíván a párválasztás, de azzal, hogy jól megválasztottuk a párunkat, még koránt sincs vége a teendőinknek. És- bár a közhiedelem szerint már ezzel a kocka el van vetve- egy kevésbé szerencsés, vagy tudatos párválasztás sem kizáró oka annak, hogy a felek boldogan éljenek együtt, ha megtanulják, hogyan. Az álom párokra is munka vár, ha meg akarják őrizni a boldogságukat. És ezzel már el is érkeztünk a harmadik ponthoz.

3. Nem kell foglalkozni vele, magától működik a kapcsolat

Vannak olyan szerencsések, akik különösebb figyelem ráfordítás nélkül is jól eléldegélnek egymással (vagy egymás mellett).

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez lenne az általános. Mondhatnám azt is, attól, hogy vannak albínó zebrák, azért a zebrák többségére inkább az igaz, hogy fekete-fehér csíkos. Nagyon veszélyes tendencia, ha mégis az albínó zebrákat akarjuk általánosnak gondolni.

Ha valaki foglalkozott valaha kerttel, növényekkel, tudja jól, nem elég beültetni szépen a kertet a kívánt növényekkel egyszer. Láthatjuk ezt köztereken is néha. Ha nem gondozzák, a gyomnövények gyorsan elszaporodnak, és a valaha virágzó, szépséges kert rendezetlenné válik, kiszárad.

Nincs ez másként a kapcsolatokkal sem, mindennapi apró odafigyelést, munkát igényel-, vagy ha ezt elmulasztottuk, időnként ráfér egy "nagygenerál"

4.  Ha gondjaink vannak egymással, itt az ideje (le)lépni

"Ha valamin dolgozni kell, az már annyit is ér."- nagyon ártalmas, ugyanakkor nagyon népszerű hiedelem ez.

Mint minden emberi kapcsolatban, így a párkapcsolatban is óhatatlanul előfordulnak megbántások. Én is okozok sérüléseket a társamnak, és ő is fájdalmat okoz alkalmasint. Többnyire nem szándékosak, nem akarjuk, mégis megtörténik. Az, azonban, hogy ezekkel a sebekkel mit teszünk, már rajtunk múlik.

Ha minden helyzetből, ahol gondjaink akadnak, hamar kilépünk, lemondunk az önismeret és a fejlődés lehetőségéről.

A konfliktuskezelés, a pozitív kommunikáció, a problémák felismerése, és kezelése tanulható! A párkapcsolati gondok jelentős része orvosolható. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, ha elakadtunk. Az élet minden területén kamatoztathatjuk az itt szerzett új ismereteinket!

5.  A szex a kapcsolat minőségének fokmérője

Sokan gondolják azt,- tévesen!- hogy ha a szex jól működik, a kapcsolat is jó, és fordítva, ha a szexualitás terén nehézségei akadnak a párnak, az a kapcsolat végét jelzi.

A valóság ezzel szemben az, hogy a szexualitás is csak egy szelete a kapcsolatnak, és nem befolyásolja kizárólagosan a kapcsolat alakulását, a benne élők boldogságát. Vannak párok, akiknek ez a szegmens remekül működik, de szinte csak ez, a hétköznapjaik során a poklot járják egymás mellett, és olyan pár sem ritka, akiknek bőven akad dolgozni valójuk a szexuális életükön, de amúgy nagyon harmonikus, kiegyensúlyozott a kapcsolatuk.

6. Ha kihunyt a tűz, ideje új után eredni.

Makacsul tartja magát az a tévhit is, hogy ha már nem "lobog a tűz", ha nem minden nap úgy kelek fel, hogy őrült nagy elánnal vágyom a másikra, ha a megszokás megvetette a lábát, akkor itt az ideje új kapcsolat után nézni.

Minden kapcsolat természetes velejárója, hogy a rózsaszín köd elszáll, és szembetaláljuk magunkat a valósággal. Ami nem rideg, nem rossz, csak talán más, mint ahogy mi látni akartuk korábban. Ez teljesen normális dolog, mint ahogy az is, hogy idővel megismerjük a másikat- legalábbis egy nagy szeletet belőle. Ettől még nem kell megijednünk. Egy kapcsolat érettségi fokát az is jól mutatja, hogy hogyan reagálnak a benne lévők erre a helyzetre. Aki azonnal új ingerek, új "lobogás" után akar nézni, annak érdemes megvizsgálnia, miért olyan fontosak számára ezek az ingerek.

Minden kapcsolati fázisban meg lehet találni az értéket, az örülni valót, csak rá kell nevelnünk a szemünket!

7. Úgysem érti, hiszen nő/férfi!

"Minek magyarázzam neki, úgysem érti, hiszen nő/férfi!" Nagyon romboló tévhit, hogy a másik nem képviselői nem érthetik meg a mi álláspontunkat, érzéseinket.

Bár kétség kívül nem vagyunk egyformák, de a kapcsolatunk boldogsága szempontjából nagyon veszélyes azt képzelnünk, hogy a másik alapból, már csak nemi hovatartozása miatt is, képtelen megérteni minket.

Nem beszélünk egy nyelvet- ez lehetséges (de ez nem azért van, mert külön neműek vagyunk, hanem mert külön emberek!).

Ha nem érti meg amit mondok, még nem biztos, hogy az ő hibája! Úgy kell mondanom, hogy a párom értse.

Hol van az megírva, hogy nem tanulhatjuk meg egymás nyelvét? Ha nem megy egyedül, nem szégyen segítséget kérni! A különböző kommunikációs technikák ismerete nem csak a párkapcsolat terén jön majd jól.

Szívesen olvasna még hasonló témában?

kapcsolatjavitas-ertunk!