3 dolog, amit a legtöbben elrontanak a kapcsolatukban

2018.09.06

 Íme 3 gyakori hiba, amit a legtöbben elkövetnek a kapcsolatukban, rombolva azt, tudtukon kívül. Ne kövesse le ezeket Ön is!

3 leggyakoribb hiba a párkapcsolatokban
3 leggyakoribb hiba a párkapcsolatokban

1. Igyekszem kitalálni, hogy mire vágyik, és azt adom neki

Nagyon romantikus, és nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy így tegyünk. Ez azonban nem a legeredményesebb módja a szeretet kifejezésünknek!

Miért?

Tegyük fel, hogy nagyon jók vagyunk kitalálósdiban, 10-ből 7-szer eltaláljuk, minek örülne a párunk. Ez azt jelenti, hogy 10 kísérletből 7 ér célba a társunknál.

Ő megörül a 7 szívességnek, és ő is 7-et ad. Tételezzük fel azt az ideális állapotot, hogy ő is nagyszázalékban kitalálja, hogy mivel járhatna a kedvünkbe, ezért a 7-ből 5-ször célba is ér.

De ez azt jelenti, hogy a mi 10 szívességünkért csak 5-öt realizálunk viszont..

Nem nehéz belátni, hogy ezzel a módszerrel hamar el lehet jutni a nulláig, amikor már mindkét fél úgy érzi, a másik nem tesz semmit azért, hogy ő szeretve érezze magát...

2. Azt adom, amire én vágynék

Gyerekkorunktól fogva sokszor hallhatjuk: úgy viselkedj mással, ahogy te is szeretnéd, hogy viselkedjenek veled!

De ha még nem is sulykolták ezt belénk, sokszor óhatatlanul is azt gondoljuk: ha én ennek örülnék, a párom miért ne?

A gondot csak az okozza, hogy mindannyian egyediek, különlegesek vagyunk, és más és más közvetíti számunkra a szeretetet. Aminek én örülnék, annak én örülnék, és a párom nem feltétlenül! Gary Chapman az Egymásra hangolva c. könyvében pl 5 féle szeretet kifejezési módot különít el. ( elismerő szavak,minőségi idő, ajándékok, testi érintés, szívességek) Mindenkinek más a szeretetnyelve, azaz az a mód, ahogyan kifejezve szeretve magát. Hiába adom tehát a páromnak, amire én vágynék, attól ő még nem biztos, hogy szeretve érzi magát!

3. Akkor adok, ha én is kapok

Az adok-kapok elmélet sok területét járja át az életünknek, nem kivétel ez alól a párkapcsolatunk sem. Itt azonban rendkívül veszélyes, romboló lehet ez a szemlélet!

Miért?

Egyszerűen azért, mert a fenti két hibát látva nem nehéz belátnunk, hogy könnyen meglehet, hogy a párunk igyekszik kifejezni a szeretetét- csak nem a megfelelő módon! Ezért aztán úgy érezhetjük, ő semmit, vagy csak nagyon keveset tesz meg azért, hogy érezzük szeretetét, ugyanakkor ő pedig úgy érezheti, ő mindent elkövet a boldogságunkért.

Attól függetlenül kell tehát párunkkal éreztetni a szeretetünket, hogy mennyire érezzük az ő törekvéseit.

Ha úgy érezzük, hogy nem igazán ér el minket a párunk szeretet kifejezése, érdemes rászánnunk az időt, átbeszélni, mire vágynánk mi, és minek örülne ő!

Szívesen olvasna hasonló témában?

kapcsolatjavitas-ertunk!