Mi értelme elmondani egy idegennek?

2019.01.28

Ha megfájdul a lábunk, természetesnek vesszük, hogy orvoshoz fordulunk vele. Van aki előbb, van aki utóbb, de végül eljutunk valamilyen kezelésre, azt remélve, hogy tud változtatni az állapotunkon, hiszen annak előtte nem fájt. Minél jobban fáj, annál előbb gyógyírt keresünk rá.

Lelki dolgokra gyógyír?

Amíg a fizikai tüneteinkkel nagyjából egyértelmű, hogy szakembert keressünk fel, addig a lelki dolgainknál ez már korántsem ilyen magától érthetődő. Sőt, sokan egyenesen meg vannak róla győződve, hogy az érzelmi változásokat kész tényként kell kezelni, és az élet hátralévő részére végleges állapotnak tekintendő.

"Ellaposodott a kapcsolatunk, kihűlt, itt már nincs mit tenni"  Pedig ez óriási tévedés! 

 Igenis lehet tenni azért, hogy a tűz újra éledjen közöttünk, igenis meg lehet fordítani egy negatív tendenciát, át lehet fordítani az érzéseket! Az érzelmeink szerves részét képezik az életünknek, és lehetséges kezelni azokat, sőt, befolyásolni,és javunkra felhasználni is meg tanulhatjuk.

Hatalmas szolgálatot tehetnek nekünk, és az életünket igazán teljessé teszik az érzelmek, ha megfelelően és a helyükön kezeljük azokat.

Az érzelmek változnak és van hatásunk rá!

A viselkedésünk hatással van az érzelmeinkre, és az érzelmeink is nyilvánvalóan befolyásolják a viselkedésünket. Ezt a kölcsönös egymásra hatást lehet felhasználni a kapcsolat javítására is.

Ehhez azonban elengedhetetlen a felismerés: az érzelmi állapotunk nem egy tőlünk teljesen függetlenül alakuló valami, amire nincs ráhatásunk, és meg kell hajolnunk az érzelmeink szava előtt. Sőt! Nem vagyunk egyek az érzelmeinkkel!

Fontos: senkit sem bíztatok arra, hogy elnyomja az érzelmeit, érzéseit! Az nem vezet jóra!

Amit én ajánlok a közös munka folyamán, az egy mód, hogy nagyobb rálátásunk legyen a saját és a társunk viselkedésére, érzelmeire, érzéseire, és megkeressük, hogy milyen változások vezetnek pozitív irányba az adott helyzet kapcsán.

Mit tud ő rólunk?

Kérdezik gyakran, bizonyítandó, hogy egy kívülálló nem ismervén őket nem is tud(na) megoldást a problémájukra.

Nos, rólunk talán nem sokat, de a a nehézségről, amivel szemben állunk, annál többet!

Nem kell a tanítónak sem ismernie minden diákját mindenre kiterjedő teljes alapossággal, ahhoz, hogy megtanítsa írni, olvasni őket.

Ugyanígy egy új ismeret birtokába juthatunk a tanácsadása során, csak ezúttal a viselkedésminták, és az érzelmek kerülnek megfigyelésünk középpontjába.

Párkapcsolati coaching-on, tanácsadáson részt venni nem szégyen, hanem egy tudatosabb, önmagamért és a kapcsolatunk alakulásáért felelősséget vállaló magatartás!

kapcsolatjavitas-ertunk!